הוספת הודעה חדשה
  • · הדבקת השיש במרפסת בדבק לטקס SBR

    (שלמה)

    שלום

    תופתע מהסיפור שלי. עברתי הרבה בפורום בכל הקשור לבניה שלי ולמדתי רבות. סיכמתי עם הקבלן שהשיש יודבק כפי הוראותיך בדבק לטקס סופר SBR של סיקה. המצחיק שהקבלן הלך לכמה חנויות גדולות בירושלים, ובאף אחת לא היה דבק זה. הוא ניסה לחפש לטקס SBR מסוג אחר, אך גם זה לא היה.

    איך קורה כזה דבר, שבכל ירושלים לא היה כזה דבר בסיסי?

    בדיעבד אמר הקבלן שאפשר גם עם ביג`יבונד. בררתי ואמרו לי שצריך ביג`יבונד מים 1:1, וחול ים ומלט 1:1. ואז העובדים גם טענו שתמיד הם מדביקים בטיט מחול מחצבה, ולא בטיט עם חול ים. הם התפלאו שאפשר להדביק עם חול ים, כי קשה לעבוד איתו. וכן הם טענו שלא יתכן להשים כ"כ הרבה ביג`יבונד, שאז התערובת תתייבש מאוד מהר.

    איך יתכן ויכוח כזה, שמחד אומרים שכך צריך לעשות, ומחד העובדים טוענים שכך הטיט מתקשה ברגע?

    שכנעתי אותובסוף להדביק בחלון אחד בתערובת חול ומלט 1:1, עם הרבה ביג`יבונד יחסית (כ15%-20% מהמלט). אך את השיש התחתון הוא עשה עם מעט ביג`יבונד. כמו"כ הוא לא מרח שכבתיסוד על הלוחות והתשתית, אלארק ניקה את הלוחות, והשתמש בטיטהנ"ל עם כ15% ביג`יבונד. זה טוב בדיעבד?

    במידה ולא נמצא דבק לטקס SBR, האם ניתן להשתמש בביג`יבונד לכל שימושי הדבק לטקס SBR (כתשתית לטיח בחדרים הרטובים, ולערב בטיח עצמו ועוד)?

    • · דחוף לשעה זו - היכן ניתן להשיג דבק לטקס SBR סופר בתל אביב? הקבלן

      (שלמה)

      כעת בתל אביב, ומחפש לי את זה.

      • · ועוד דבר ליתר ודאות, החול הנדרש הוא חול ים או חול מחצבה?

        (שלמה)
        • · דבק לבטון

          (גבי)

          שלום שלמה,

          מצטער על התגובה המאוחרת... (בת"א ניתן למצוא את "סבן יעקב" בכפר אז"ר, אשר בד"כ פתוח עד לשעות מאוחרות יחסית).

          דבק לטקס SBR הנו עדיף בהרבה לצרכי הדבקה על פני דבק אקרילי. מלבד סיקה לטקס סופר, תוכל לרכוש גם מוצרים דומים אשר מצויין על האריזה שלהם שהם על בסיס לטקס SBR. לדוגמא: פורצלן בונד, או אקסטרא בונד (טמבור/ שרפון).

          את ההדבקה יש המבצעים עם טיט, אך מלט וחול יותר חזק. חשוב לדאוג לכמות מספקת של דבק בתערובת.

          טייחים אכן מורגלים לעבודה עם טיט משום שזהו החומר עמו עובדים להדבקת ופילוס אריחים. בשיטת ההדבקה של מלט וחול ועם דבק לטקס SBR ניתן למרוח שכבה על גב האריח, ושכבה על התשתית, לעבור על החומר עם מלג` משונן ואחר כך להצמיד את הלוח למקומו ולהדק. שיטה זו היא החזקה ביותר. אך הוראות פרטניות עליך לקבל באופן עקרוני, מהמתכנן של המבנה.

          בברכה,

          גבי

          • · תודה, ושאלות חשובות מאוד.

            (שלמה)

            בוקר טוב.

            תודה מאוד על תשובתך. לא ברור לי מה זה טיט שאיתו רגילים הטייחים לעבוד, לעומת "מלט וחול". האם טיט הוא מלט עם חול מחצבה, ו"מלט וחול" זה עם חול ים?

            אין שום מתכנן למבנה הפנים. יש מהנדס לשלד, ויש מעצב פנים שאין לו כל הבנה בתחומי החומרים השונים.

            אני חוזר על תמיהותי:

            איך קורה כזה דבר, שבכל ירושלים לא היה כזה דבר בסיסי? ועיקר שאלתי, שאם אין את זה בירושלים, האם זה לא אומר שבעצם המוצר לא ידוע כמעט, ושאולי עדיף לעבוד עם דבר ידוע ומוכר. ובפרט שהעובדים שלי לא מכירים את העבודה בלטקס SBR, ועדיף כבר שיעבדו בחומר שאותו הם מכירים טוב.

            העובדיםהתפלאו שאפשר להדביק עם חול ים, כי קשה לעבוד איתו. וכן הם טענו שלא יתכן להשים כ"כ הרבה ביג`יבונד, שאז התערובת תתייבש מאוד מהר.איך יתכן ויכוח כזה, שמחד אומרים שכך צריך לעשות, ומחד העובדים טוענים שכך הטיט מתקשה ברגע?

            ההדבקה של החלון כפי שתיארתי, מספיקה בדיעבד? (הכל עם מלט וחול. לוח תחתון עם מעט ביג`יבונד, ושאר הלוחות עםביג`יבונד כ15%-20 מהמלט).

            במידה ולא נמצא דבק לטקס SBR, או שנעדיף חומר שהעובדיםמכירים.האם ניתן להשתמש בביג`יבונד לכל שימושי הדבק לטקס SBR כתשתית לטיח בחדרים הרטובים, ולערב בטיח עצמו ועוד? יש להדגיש שהטיח אצלי הוא תערובתבאתר ועם חול מחצבה (וכפי שעושים רוב קבלני השיפוצים), ולא טיח מוכן. כך שיתכן שכל ההוראות שכתבת (להוסיף דבק כתשתית לטיח, ולערב 5%בטיח) מתאימות רק כשהעבודהבטיח מוכן (ולפי הספר)ולא מתאימות לאופן העבודההרגיל בשיפוצים?

            גבי, אני מאוד מבקש אם תוכל להסביר לי בפירוט. לצערי לא היה לי קבלן שיכולתי לדעת שיעבוד לפי הספר, ולא מפקח כזה. אלא הכל כמו שכולם עובדים, ורק לקחתי קבלן טוב לב, ופירטתי בחוזה את החומרים כפי שכתבת. והקבלן מקפיד לכבד ככל יכולתו את התחייבותיו בחוזה ולעמוד בדרישותי. אך הוא ממש לא מכיר כלום את החומרים ה"משונים" הללו. וחשוב מאוד להקפיד שלא יצא מצב של שעטנז: עבודה לא נכונה עם חומרים איכותיים ובשילובים לא נכונים וכו`.

            • · טיט מול מלט וחול ים, מוספי עבידות והדבקה לתערובות צימנטיות.

              (גבי)

              שלום שלמה,

              השאלות מוכרות ואותו "קונפליקט" מתרחש לעיתים קרובות בעבודה עם פועלים שמורגלים לעבוד אחרת.להלן מספר תשובות / הסברים.

              1. טיט הוא אכן מלט עם חול מחצבה (או מלט עם טיט מוכן / מובא / מתועש). המונח מעט מבלבל משום שלעיתים (רחוקות) יש המכנים בשם זה גם תערובת של מלט+חול ים.

              2. לטקס SBR נכנס לשימוש כבר לפני כ 12 שנה בערך, אך עדיין קיימים קבלנים שלא מכירים את החומר או שהם מורגלים לרכוש דבקים אקרילים שנפוצים יותר בחנויות לחומרי בנין כתוצאה משיווק של מתחרים אחרים (כגון בי גי בונד למשל). החומר מאוד מוכר וניתן להשיג אותו כיום ברוב החנויות לחומרי בנין, לעיתים בהזמנה מראש. אבחנתך נכונה- הרבה קבלנים פשוט לא טרחו להתעדכן ב"שטויות האלו" וממשיכים לעבוד עם החומרים שהם מורגלים לעבוד אתם מזה שנים.

              3. טענת העובדים לגבי הקושי בעבודה עם מלט+חול+ בי גי בונד, נכונה לגמרי. עם לטקס SBR התופעה שהם מורגלים אליה, (הפיכת התערובת למעין גוש פלסטי) , אינה מתרחשת בצורה כה קיצונית.

              4. הבעיה עם תערובת טיט (חול מחצבה +מלט) היא שהחומר חלש יותר כתוצאה מנוכחות סיד בחול המחצבה. הסיד גם סופג רטיבות בשלב מאוחר יותר וההדבקה נחלשת. הסיד הוא זה שמקנה עבידות לתערובת ומקל את עבודת הריצוף / פילוס של האריחים. לכן משתמשים בו גם לצורך בצועטיח.

              5. לפתרון בעיית העבידות של התערובת (הנוחות בעבודה) ניתן להוסיף מוספי עבידות. מוסף מצויין לעבודה הוא חומר נוזלי מסוג סיקנול M (של חברת סיקה). מוסיפים מעט מהחומר לתוך המים של התערובת, ביחד עם הדבק. מתקבלת תערובת מאוד נוחה לעבודה וגם הרבה יותר חזקה. מדובר בעלות נוספת מאוד זניחה משום שיש להוסיף כ 200 גרם (סמ"ק) לכל שק מלט.

              6. המינונים אותם ציינתי מתייחסים גם להכנת תערובת טיט באתר עצמו ולא רק לטיט מובא / מתועש.

              7. בתערובות טיח ניתן לעבוד גם עם דבקים אקרילים ("בי.גי.בונדים"). לקבלת כושר הדבקה חזק הלטקס SBR עדיף בהרבה.

              לסיכום: אל תרגיש בודד בשטח. התופעה שנתקלת בה היא מאוד מוכרת והיה עלינו להתמודד עמה הרבה מאוד פעמים, במקומות בהם עבודות איטום או שיקום מבנים שביצענו היובשילוב עם קבלנים אחרים.

              "טריק" נפוץ להתגבר על כוח ההרגל של הפועלים הוא להציב בשטח חבית גדולה ולערבב בה מים ודבק + מוסף לעבידות, במינון המתאים. על הפועלים לקחת את "המים" לתערובת רק מאותה חבית, ולא מהברז. גם אם יזייפו מעט פה ושם (יוסיפו מים לתערובת מפעם לפעם) עדיין תתקבל תערובת באיכות גבוהה.

              בהצלחה עם הבניה,

              גבי

              • · אופן עבודת הכפיים בשימוש בשני החומרים זהה לחלוטין?

                (שלמה)

                בוקר טוב ותודה מאוד על התשובה המורחבת.

                מעט הרגעת אותי בכך שאינני לבד בשטח. אך עדיין השאלה נשארת האם נכון לתת לעובדים חומר שאינם רגילים בו

                יתכן שהשאלה היא האם העבודה הפיזית בחול ים+לטקס היא בעצם עבודת ידיים זהה לעבודה בחול מחצבה+מלט. אם התשובה חיובית - לכאורה כדאי החומר הטוב. אם לא, חוזרת השאלה האם הפועלים ידעו לעבוד בחומר הזר להם. ובפרט שאני מבין שהתערובת המומלצת אכן שונה (פחות עבידה ויותר יבשה, כבהמשך).

                • · עבודות עם חומרי מליטה

                  (גבי)

                  שלום שלמה,

                  ההתלבטות מובנת, אך לא אוכל להחליט עבורך או לעמוד מול הפועלים במקומך...וכבר ציינתי מהי הדרך הנכונה.

                  העבודה עם תערובת חול + מלט+לטקס SBR + סיקנול, אינה זהה לגמרי לזו של תערובות טיט, אך היא באיכות טובה הרבה יותר.

                  אכן יש צורך להכין כמויות קטנות יותר של חומר, לעומת הטיט. אך פועלים נוהגים לדלל את הטיט בכל פעם שפשוט מתחשק להם. כך שאין זה מדד לאיכות או לנכונות הבצוע.

                  בחול מחצבה הוספת הדבק איננה שונה מהותית מאשר בחול ים. בוודאי שגם בתערובות המוכנות באתר יש להשתמש בדבק.

                  לענין הדבקת אריחי קרמיקה ברצפה- תערובות טיט טובות לגמרי. אין מה להשוות בין הדבקת שיש על ספים או קירות לבין ריצוף קרמיקה על גבי משטחים אפקיים / רצפות. במיחד כאשר מדובר על משטחים חיצונים החשופים לגשם. שיש הוא מטבעו גם כבד הרבה יותר ודרושה לו אחיזה והדבקה טובה על כל השטח.

                  בהצלחהושב"ש,

                  גבי

« חזרה לפורום
האתר בשיפוץ

אתר איטומן הוותיק נמצא בעיצומם של תהליכי שדרוג אשר יתרחשו במספר פעימות.

נשמח לקבל הערות והמלצות.

תודה וגלישה נעימה !

משהו לא ברור?

אנא שאל בפורום ונשמח לעזור.

הפתרון לעובש

צבע מקצועי מהפכני נגד עובש ופטריות. אינו מכיל רעלנים וידידותי לסביבה.

מוצרי זיפקס

טכנולוגיית האיטום הייחודית של זיפקס נועדה לאיטום כל משטח בטון.

דילוג לתוכן